El passat dia 30 de novembre 2010 va tenir lloc al restaurant Can Mascaró, de Solsona, un tast d’infusions i condimentes a base de plantes aromàtiques i medicinals cultivades a Andorra.
Des de fa 3 anys l’Àrea de Productes Secundaris del Bosc està assajant el cultiu de diferents espècies de muntanya (Artemisia dracunculus, Actostaphyllos uva-ursi, Filipendula ulmaria, Hyssopus officinalis, Melissa officinalis, Mentha viridis, Mentha pulegium, Origanum vulgare, Rosa canina, Sambucus nigra, Satureja montana Thymus serpyllum) en el marc d’un projecte de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra, subvencionat pel Govern d’Andorra.
L’objectiu d’aquest tast era el de poder avaluar organolèpticament diferents condiments i infusions elaborades amb aquestes plantes i d’altres plantes autòctones.
El tast va comptar amb la col·laboració de 20 voluntaris, els quals van poder tastar 12 infusions diferents (des de digestives, diürètiques, sedants fins a analgèsiques) i 9 condiments (per amanides, tomàquet amanit, verdura a la brasa, sopa de pa, arròs, pasta amb salsa de tomàquet, carn a la brasa, carn estofada i peix), valorant diferents proporcions en les infusions, i el fet de posar o no posar herbes en els plats.
Entre les infusions que van agradar més hi ha una de reforçant del sistema immunitari, una d’antisèptica buco-faríngea, una de sedant, una diürètica i una refrescant a base de fruits. Les que menys, totes aquelles que contenien espècies amargants com la ulmària o el dent de lleó (Taraxacum officinale).
I pel que fa als condiments, van tenir molt d’èxit l’amanida i la pasta amb herbes, així com també el pollastre a la brasa i el tomàquet amanit.
Tanmateix esmentar que la gent no acaba d’acostumar-se a gustos com l’estragó, més habitual en altres cuines com la francesa.