L’APSB desenvolupa HERBAM.NET

S’inicia el projecte HERBAM (www.herbam.net) per a la recuperació de la memòria tradicional de l’ús de les plantes aromàtiques i medicinals del Mediterrani.

Es tracta d’un web cercador de plantes que permet que l’usuari també n’inclogui, així com obtenir molta més informació de cada espècie

Les plantes aromàtiques i medicinals, també conegudes com a herbes, són la base de la industria medicinal, alimentària, perfumera i cosmètica actual, gràcies a l’experiència acumulada d’anys d’utilització tradicional per a curar, aromatitzar, conservar, embellir, adornar, desinfectar, etc. Amb la industrialització i la pèrdua de contacte amb la natura, aquest coneixement, transmès de pares a fills, s’ha anat diluint i erosionant en el temps.

Existeixen disciplines especialitzades en la recuperació d’aquesta memòria, como ara l’etnobotànica, que consisteix en l’estudi de les relacions entre les plantes i l’ésser humà, incloent-hi les seves aplicacions i usos tradicionals, per a, d’aquesta forma, determinar el seu valor cultural i científic.

HERBAM és un projecte etnobotànic que té per objectiu recollir i transmetre els usos de les herbes medicinals i aromàtiques afavorint la comunicació entre persones de diferents generacions i apropant-les a la societat. Aquest projecte, realitzat per l’Àrea de Productes Secundaris del Bosc del CTFC i subvencionat pel Plan Avanza del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio, es farà a les Balears, Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Andalusia, Ceuta i Melilla, i vol promoure el consum actual d’aquestes espècies i contribuir a desenvolupar el sector agroforestal i artesà.

HERBAM proveeix un cercador web que permet trobar exactament una planta d’acord amb les característiques botàniques i bioclimàtiques, i accedir a la seva fitxa descriptiva, i si no es troba l’espècie, l’usuari pot proposar la seva inclusió a HERBAM. També es pot trobar informació sobre les èpoques de recol·lecció i els usuaris poden enviar avisos de quan una planta es pot collir a la seva zona.

HERBAM permet consultar els usos de les plantes, i afegir-n’hi, accedint per planta o tipus d’ús, amb informació escrita, imatges, talls de veu o vídeos. També s’hi trobarà actualitat, refranys, enllaços web i bibliografia sobre aspectes relacionats amb  les plantes: botànica, etnobotànica, usos, producció, formació, jardins, etc.

Les escoles podran accedir a una guia per a treballar amb els alumnes la informació etnobotànica a partir d’entrevistes amb gent gran, afavorint el contacte entre les diferents generacions. Registrar-se al web permet connectar-se amb altres membres de la comunitat HERBAM per a compartir àrees de treball comunes, i disposar d’un espai personal per controlar tota la informació incorporada.

HERBAM també té una vessant comercial, adreçada al sector, ja que li facilita el coneixement dels productes naturals artesans, promovent la interacció comercial entre productors (cultivadors, recol·lectors, artesans), el sector minorista (petits laboratoris, herboristeries, dietètiques, botigues de productes naturals, professionals de la salut) i consumidors finals.  Les empreses i productors podran realitzar oferta i demanada de matèria primera (planta seca, olis essencials, extractes, etc.) i promocionar els seus productes a base de plantes aromàtiques i medicinals (condiments, infusions, sabons, cosmètics, licors, espelmes, etc.). També podran incloure les seves dades, per tal que els usuaris puguin trobar on comprar planter, maquinària agrícola, assecadors, destil·ladores, etc. i contactar amb consultores, associacions, centres de formació, etc.

Comments are closed.