El mes de març de 2018 s’ha realitzat jornada tècnica “Més enllà de la recol·lecció de genciana: perspectives de desenvolupament en zones de muntanya“, per a difondre els resultats del projecte INTERREG SUDOE ValuePAM
- 7 de març 2018, a Alp (Cerdanya – Girona). Veure programa
- 20 de març 2018, a Sort (Pallars Sobirà – Lleida). Veure programa.
Hi van haver les següents presentacions:
- Cristóbal, R. La genciana: situació actual del recurs, ordenació i control de la recol·lecció i proposta de gestió per al seu aprofitament sostenible.
I una taula rodona amb empreses del sector que treballen amb genciana i altres plantes silvestres:
- ALP: Evarist March de Naturalwalks, Josep Manuel Llabrés de Plameca i Emma Roca de Gratacool.
- SORT: Gemma Arjó del Conselh Generau d’Aran, Gemma Navas d’Herbes de l’Alt Pirineu, M.Clara Lladó d‘Opció Natural i Michel Baylocq de Lagrimus.
La jornada va finalitzar amb una dinàmica participativa conduïda per Raiels, amb l’obtjectiu de respondre a la pregunta: “Què podem fer per promoure una aprofitament sostenible de la genciana i altres plantes silvestres?
_________________________________________________________________________
- El 18 d’abril 2018 va tenir lloc la sessió de treball “Valorització de les plantes aromàtiques i medicinals silvestres“, a la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi (DARP), a Barcelona, dirigida a tècnics de l’àmbit forestal i de conservació del medi. Es van presentar els treballs realitzats pel grup PAM del CTFC i pels socis francesos del projecte INTERREG SUDOE ValuePAM (CNBPNP i PNRPC), tot valorant la situació de les poblacions de genciana i fent propostes de gestió del seu aprofitament.
- Jornada del Pla Anual de Transferencia Tecnològica “Estrategias de comercio de plantas aromáticas y medicinales autóctonas“. Projecte INTERREG SUDOE ValuePAM. Solsona, 22 de maig 2018. Veure Programa.
- E. Moré. Presentación jornada
- R. Cristóbal, CTFC. Oportunidades y retos para la gestión sostenible de recursos silvestres en el Pirineo catalán y francés y su valorización.
- J.Campos, Fundación Andanatura. Situación de la recoleccón y Plan Estratégico Comercial de plantas aromáticas en Andalucía.
- C.Coton, PNRPC. La gestion de la récolte des ressources en plantes sauvages dans le Parc naturel régional des Pyrénées catalanes.
- E.Roca, Gratacool. Valorización del escaramujo en el marco del Clúster Sols dels Pirineus, un colectivo de dinamización transfronteriza.
- M.Talavera, Col·lectiu Eixarcolant. Proyecto de recuperación de las plantas olvidadas.
- Presentació del projecte VALUEPAM a Arç, diada de fruits i herbes oblidades de Catalunya. Prullans, 22 de setembre 2018. Contacte: Roser.cristobal@ctfc.cat.
- Jornada del Pla Anual de Transferència Tecnològica. Associacionisme: clau en el desenvolupament del sector de les Plantes Aromàtiques i Medicinals. Projecte INTERREG SUDOE ValuePAM. Solsona, 19 d’octubre 2018. Veure programa.
- Sr. Joan Cartanyà, Associació de Productors de Safrà de la Catalunya Interior.
- Sra. Pilar Comes, ECOPAM-Xarxa de Parcs de les Olors.
Conservació: protecció i valorització de les plantes autòctones.
- Sr. Lluís Borrell, Associació Jardí Botànic de Plantes Medicinals de Gombrèn.
- Sra. Gemma Navas, Associació Centre de Conservació de Plantes Aromàtiques i Medicinals de l’Alt Pirineu.
Etnobotànica: recuperació del coneixement de l’ús tradicional
- Sr. Joan Vallès, Grup de Recerca en Etnobotànica dels Països Catalans (EtnoBioFiC).
- Sr. Francesc Caralt, Associació FloraCatalana.
Consum: promoció de la utilització de les plantes
- Sr. Marc Talavera, Col·lectiu Eixarcolant.
- Sra. Astrid van Ginkel, El Trill – Associació cultural del terme d’Argençola.
- Sr. Jordi Pedrós, Associació Dolça Revolució de les Plantes Medicinals.
Eines i estratègies per a fer front a les necessitats del sector
- Sra. Eva Moré, CTFC. Activitats promogudes des del CTFC per al desenvolupament, innovació i formació (ACPPAM i altres eines).
- Conclusions del debat
- Jornada transnacional de presentació de resultats del projecte VALUEPAM. Sevilla, 30 de novembre 2018
La Roser Cristóbal, del grup de plantes aromàtiques i medicinals del CTFC, va presentar els resultats obtinguts durant els 2 anys de projecte, en el marc de l’avaluació de recursos silvestres (principalment Gentiana lutea), conjuntament amb els socis francesos del Conservatoire Botanique National des Pyrénées et de Midi-Pyrénées (CBNPMP) i el Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes (PNRPC). Programa.
Presentació Principals resultats del projecte VALUEPAM a Catalunya.
__________________________________________________________________
- International Workshop of Medicinal and Aromatic Plants. Sevilla, 28-30 novembre 2018.