Article de recerca
Chemical composition of wild populations of Thymus vulgaris and Satureja montana in central Catalonia, Spain
Sira Capdevila (sira.capdevila@ctfc.ca), Dolors Grau, Roser Cristóbal, Eva Moré, Xavier de les Heras
21 Març 2025 –
https://doi.org/10.1002/jsf2.70005
Resum
Antecedents
Aquest estudi està dedicat a determinar la composició química dels olis essencials obtinguts a partir de 13 poblacions silvestres de farigola (Thymus vulgaris L.) i 14 poblacions de sajolida (Satureja montana L.) del Solsonès a Catalunya, Espanya. Els olis essencials es van obtenir per hidrodestil·lació mitjançant un aparell Clevenger, i els compostos volàtils es van identificar mitjançant cromatografia de gasos juntament amb espectrometria de masses.
Resultats
Es van detectar vint-i-sis compostos a les mostres de farigola, incloent linalol, hidrat de (Z)-sabinen, terpinen-4-ol i acetat d’α-terpenil. En canvi, es van identificar 19 compostos a les mostres de sajolida, amb linalol, carvacrol, ρ-cimen i γ-terpinè com a components principals. Els resultats van facilitar anàlisis comparatives entre mostres, permetent avaluar les diferències relacionades amb la ubicació geogràfica i les condicions de creixement. Es va observar una variabilitat significativa en el perfil químic de les mostres de farigola i sajolida, subratllant la influència de diversos factors. En particular, l’augment observat del contingut de linalol a les zones del nord-oest de la regió, evident tant a la sajolida com a la farigola, s’atribueix a una posició perceptible o efecte de divisió climàtica. Per exemple, a les mostres de sajolida, el contingut de linalol oscil·lava entre el 3,9% a les poblacions del sud i fins al 75,8% en determinades poblacions del nord. De la mateixa manera, a la farigola, el contingut de linalol va variar significativament, arribant fins al 36,7% en algunes mostres del nord en comparació amb valors més baixos observats en mostres del sud, com el 9,6%.
Conclusión
Aquesta informació té importància per a la selecció de poblacions adequades per a prospeccions enfocades a aplicacions a les indústries farmacèutica, cosmètica i culinària.